Email: [email protected] Vragen? Bel Dr. Sticker: +31 165 534026 nl be de fr uk es

Vector bestand

Vector bestand

Een vector bestand? Weer zo een grafisch begrip waarmee wij onze klanten regelmatig mee lastig vallen. Wat is een vector bestand, maar nog beter wat kan je er allemaal mee en hoe kom je aan een vector bestand.

Wat is een vector bestand

Een vector bestand is een grafisch bestand opgezet uit lijnen (vectoren) in plaats vanuit kleine punten (pixels). Het voordeel van een bestand opgebouwd uit vectoren is dat je dit bestand onbeperkt kan schalen zonder dat de afbeelding onleesbaar zal worden. Kortom je kan dit bestand dus bijvoorbeeld tot 100 keer vergroten of verkleinen, maar alle details blijven dus haarscherp. Naast de oneindige schaalbaarheid heeft een vector bestand als voordeel dat bestandsgrootte uiterst klein zijn (mits goed opgezet), resolutie altijd scherp, geen achtergrond (vrijstaande afbeelding). Zie onderstaand 2 vergelijkingen. Links is een bestand opgebouwd uit pixel, rechts uit vectoren


Wat kan je met een vector bestand

Bij al je druk of printwerk zal dit bestand van toepassing zijn. Zo hoef je nooit bang te zijn dat het resultaat pixelvormig zal zijn. Daarbij zijn er ook geen beperkingen in het formaat of vorm. Denk aan een spandoek van 5 meter of een contour uitgesneden sticker in de vorm van uw logo.

Het contour uitsnijden wordt nu mogelijk gemaakt met een vector bestand, omdat wij een vector/lijn gemakkelijk kunnen selecteren als snijlijn.
 

Hoe kom je aan een vectorbestand

Zoek eens in de bestanden die u ooit van uw reclamebureau of grafische vormgever heeft gekregen. Of kijk eens naar bestanden van andere drukwerk opdrachten. Zit er niets bij? Vraag het dan aan de oorspronkelijk maker of degene die de huisstijl of markering beheert.

De bestandsvormen zijn: .eps (geen photoshop eps) of .ai , of PDF (mits goed opgezet)
 

EPS / AI

Deze bestanden zijn opgezet in het programma Adobe Illustrator. Deze kunt u indien u geen grafische programma op uw computer heeft dus niet openen. Let op: Een eps bestand kunt u ook uit programma Photoshop halen. Echter is deze eps vaak niet geschikt omdat photoshop werkt vanuit pixels en niet vanuit vectoren.
 

PDF

Een PDF is een bestandvorm wat iedereen wel kent en kan openen. Om te controleren dat uw PDF ook daadwerkelijk uit vectoren bestaat kunt dit heel makkelijk zelf controleren. Open de PDF met een viewer en zoom vervolgens in op uw afbeelding. Als de afbeelding scherp blijft, dan is het een vector. Gaat de afbeelding pixelvorming tonen, dan is het dus helaas geen vector.
 

Heeft u geen vectorbestand?

Geen probleem. Ons advies is: Laat het eenmalig door onze DTP afdeling goed opzetten. Dit bestand krijgt u van ons retour en kunt u dus dan ook gebruiken voor evt ander druk/ printwerk.
Ga dus niet zelf aan de slag met programma’s waarvan u geen kennis heeft. Er is veel te lezen op internet over allerlei trucjes (zoals Live trace of automatisch conventeer programma’s), echter kost dat u veel tijd en geld aan programma’s en geeft vaak niet het gewenste resultaat.

Mail ons uw bestand en vraag een offerte aan voor het omzetten van uw bestandBestand gereed om te bestellen

Ga direct aan de slag met onze ontwerptool of vraag vrijblijvend een offerte aan


Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »