Email: [email protected] Vragen? Bel Dr. Sticker: +31 165 534026 nl be de fr uk es

Lijmsoorten

Lijmsoorten

Welke lijmsoort er wordt gebruikt bij een sticker is sterk afhankelijk van bepaalde factoren. Hoelang moet de sticker blijven plakken en wat voor materiaal heeft de ondergrond. Net zo belangrijk is de temperatuur. Sommige lijmsoorten zijn gevoelig voor hele warme of koude temperaturen.

De verschillende lijmsoorten

Permanente lijm: Een lijm die bedoeld is voor permanent gebruik en bij verwijdering lastig weg te halen valt. De ondergrond kan beschadigen bij verwijdering. De lijm is gemaakt op waterbasis.
 

Extra permanente lijm: De naam zegt het al, deze lijm heeft een zeer goede hechting voor bijvoorbeeld ruwe ondergrond. Door de hele sterke hechting is het bij verwijderen nagenoeg onmogelijk om beschadigingen achter te laten. Gebruik bijvoorbeeld geen lak, de lak gaat naar alle waarschijnlijkheid mee met de sticker.
 

Verwijderbare lijm: Een soort die bij het verwijderen van een sticker weinig resten achter laat. Echter is deze minder sterk qua kleefkracht dan de gemiddelde andere lijmsoort.
 

Semi permanente lijm: Een speciale soort die het mogelijk maakt in een korte tijd de sticker opnieuw te positioneren. Dit is handig wanneer je niet tevreden bent over het resultaat óf de sticker op een andere plek toch beter zou vinden. Na een tijdje gaat de sticker zich hechten aan de ondergrond en is opnieuw aanbrengen onmogelijk.
 

Permanente smeltlijm: Uitstekende lijm voor omstandigheden ver onder het nulpunt. De lijm kan worden aangebracht bij temperaturen van minimaal 0 graden. De lijm van deze stickers zitten dus vaak in koude omstandigheden wat de houdbaarheid doet laten verminderen. De lijm is 1 jaar houdbaar en voor optimaal resultaat dient u het hierna ook te vervangen.
 

Hot Melt lijm: Speciale lijm die in het begin bestaat uit korrels of staafjes. Op dat moment is het een vaste droge stof die door middel van verwarming vloeibaar wordt. Ook zet de lijm uit. Wanneer de lijm is afgekoeld hecht deze permanent aan de ondergrond en sticker.
 

Al deze lijmsoorten behouden de kleefkracht bij temperaturen tussen de -10 en 60 graden. Alleen de permanente smeltlijm is een uitzondering, deze kan maar liefst temperaturen aan tot -60 graden.
 

In het algemeen heeft een lijm laag 1 à 2 dagen nodig om zich optimaal te hechten aan de ondergrond.
 

temperatuur


Structuur lijm

Lijm kan naast de lijmsoort ook nog een bepaalde structuur hebben. Zo is er een structuur die er voor zorgt dat de lucht gemakkelijk weg te vegen is bij het aanbrengen van een sticker. Dit zorgt ervoor dat je nooit last hebt van luchtbellen. De dot structuur is perfect voor zeer kort gebruik van lijm en sticker. Doordat de sticker zo snel is aan te brengen en verwijderen is dit zeer populair bij evenementen. Bijvoorbeeld een meerdaagse beurs, met de dot structuur kun je eenvoudig je beursstand een aantrekkelijke look geven.
 

Temperatuur aanbrengen stickers

Voor het aanbrengen van stickers wordt sterk geadviseerd de sticker pas op te plakken bij een bepaalde temperatuur. Dit ligt rond de 10 graden. Let op: Het gaat hier wel om de temperatuur van het oppervlak. Wanneer het bijvoorbeeld een week lang onder 0 graden is geweest en daarna opeens 10 graden is, zal het oppervlak nog niet meteen de gewenste temperatuur hebben. Dus houdt dit goed in de gaten!
 

Hoelang is de lijm van goede kwaliteit?

De houdbaarheid van de sticker, en dus ook de lijm, ligt rond de 2 jaar. Dit wanneer de sticker nog niet is opgeplakt en onder goede omstandigheden bewaard is. Bent u benieuwd wat de perfecte condities zijn voor het bewaren van uw sticker(s)? Dr. Sticker legt dit u hier uit.
 

Last van veel lijmresten?

Wanneer u toch veel last heeft van lijmresten kunt u gebruik maken van een lijmresten verwijderaar en een spatel om de resten gemakkelijk te verwijderen.

Bestellen van stickers

Wij bieden diverse stickers aan met verschillende lijmlagen. Ga direct aan de slag met de ontwerptool of vraag vrijblijvend een offerte aan;

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »