Email: [email protected] Vragen? Bel Dr. Sticker: +31 165 534026 nl be de fr uk es

Leesbaar op afstand

Leesbaar op afstand

Wij zien het helaas te vaak op bijvoorbeeld sportvelden. Een reclamebord vol met kleine teksten en gebruik van verkeerde kleurstellingen. Prima te lezen als je er met je neus boven op staat, maar bij het ontwerp is geen rekening gehouden dat de leesbaarheid op meer dan 60 meter goed te lezen moet zijn. Gemiste kans dus, hierbij de belangrijkste aspecten die bijdragen aan een verhoogde leesbaarheid.

Hier vindt u belangrijke tips die houvast kunnen geven voor een goede leesbaarheid.

Formaat

Voor de lettergrootte kunt u de volgende ezelbrug aanhouden:
 

Lettergrootte : Aantal meter / 3 = hoogte in cm


Bijvoorbeeld: U wilt de tekst bekijken van 100 meter afstand. Dan dient u 100 meter te delen door drie en dan komt u op 33 cm. U heeft dus letters nodig van minimaal 33 cm hoog. Dit ezelbruggetje is een gemakkelijke tool, maar de marges liggen iets breder.  Hiervoor kan je onderstaand voorbeeld aanhouden:
 

Afstand versus lettergrootteAfstand versus lettergrootte
 

Snelheid

Daarbij zal er ook rekening gehouden moeten worden of de reclame gelezen wordt door een voetganger of een automobilist die er met een snelheid van 120 km per uur langs rijdt. Vanzelfsprekend is het bij het zien op hogere snelheid van belang om een zo groot mogelijk lettergrootte aan te houden.
 

Spatiëring

Of je nu langs een reclame loopt of rijdt; de tekst moet in een keer te lezen zijn wat er precies opstaat. Hierbij helpt het zeker ook om na te denken over de afstand tussen de afzonderlijke letters. Maak deze ruimte tussen de letters wat groter en dit zal de leesbaarheid zeker ten goede komen.
 

Houd uw reclame simpel

Een ontwerp moet niet te veel details bevatten, hou het vooral simpel met contrasterende kleuren.
 

Kleuren

Elke verschillende kleur heeft daarbij een ander resultaat op de leesbaarheid. De beste kleuren voor een goed leesbare uiting zijn rood en wit. Dit is overigens wel weer anders bij lichtreclame, hierbij kan de kleur wit juist weer een verkeerd overstraal effect geven op de andere kleuren, waarbij de kleur wit en de rest weg laat vallen.
 

Ondergrond

Bij de keuze van kleuren is de ondergrond waarop de reclame komt zeer belangrijk. Een rode reclame-uiting op een rood bakstenen muur zal bijvoorbeeld helemaal wegvallen. Een zwarte tekst op een autoruit is totaal niet te lezen en hiervoor kan je het beste juist wit gebruiken. En een witte reclame vrijstaand op een dak met lucht als achtergrond is overdag meestal niet goed zichtbaar.
 

Huisstijl

Volgens uw huisstijlhandboek zijn al deze tips over kleuren wijzigen, lettergrootte of spatiëring een doodzonde. En dat klopt! Maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Laat u goed adviseren en geef desnoods het handboek een update waarbij goed rekening wordt gehouden met de aspecten van leesbaarheid.
 

Advies nodig van een expertMail ons zeker

Ontwerp gereed om te bestellen?

Ga direct  online aan de slag met onze ontwerptool of vraag vrijblijvend een offerte aan:
 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »