Etikettering chemische producten aangepast
- Geplaatst op
- Door Remo van Gils
- Geplaatst in etikettering, gevaaraanduidingen, pictogrammen, wetgeving

Vanaf 1 juni 2015 is de EU-GHS/CLP wetgeving in gegaan. Het betreft de indeling, etikettering en het verpakken van chemische stoffen en mengsels, hieronder vallen ook druk -printerinkten en diverse andere chemische toevoegingen. De nieuwe EU-GHS-norm zal ertoe bijdragen dat chemische stoffen wereldwijd op dezelfde manier worden geïdentificeerd, geclassificeerd en geëtiketteerd.
Het nieuwe systeem
Dit houdt in dat vanaf 1 juni geleverde stoffen voorzien moeten zijn van de nieuwe pictogrammen en dat de nieuwe Veiligheid Informatie Bladen opgevraagd moeten worden. Het systeem introduceert nieuwe pictogrammen. De oude pictogrammen met de oranje achtergrond worden vervangen door nieuwe pictogrammen in een rode ruit. De pictogrammen met een zwarte ruit zijn niet langer toegestaan. Ook is het niet meer toegestaan om voorgedrukte rode ruiten leeg te laten.
Waarschuwingselementen
Toeleveranciers moeten de verpakkingen van gevaarlijke stoffen, voorzien van etiketten met gebruikersvoorschriften en waarschuwingen. De drie belangrijkste waarschuwingselementen zijn de pictogrammen, de gevaaraanduiding en de veiligheidsaanbevelingen. Het pictogram herken je aan de rode rand op een witte ondergrond. Het etiket geeft aan of het gevaarlijk is, of het een waarschuwing is. De gevaaraanduiding geeft aan waar de gebruiker aan bloot wordt gesteld. Dit kunnen zijn: Giftig, zeer giftig of schadelijk. Daarnaast wordt vermeld in welke omstandigheden de gebruiker in gevaar zou kunnen komen. Bijvoorbeeld: Na opname door de mond, contact met de huid of na inademing. De veiligheidsaanbevelingen zijn uiterst belangrijk voor uw gezondheid en het milieu. Ook wordt er vermeld hoe het product het best gebruikt kan worden om de risico’s te beperken.
Zelfbescherming
Zelfbescherming is belangrijk. Daarom zijn er een aantal regels voor het geval dat er iets gebeurt. Hier volgen enkele tips die gevolgd kunnen worden:
· Naast het zorgen voor het slachtoffer is het belangrijk om het label van het product bij de hand te houden wanneer er met het alarmnummer gebeld wordt.
· Laat het slachtoffer niet braken.
· In geval van contact met ogen en huid langdurig uitspoelen met water.
· Bij contact met de luchtwegen, verplaats het slachtoffer en geef hem/haar rust.
Wijzigingen
De nieuwe wet vereist minimale etiketafmetingen van de pictogrammen ten opzichte van de verpakkingsinhoud. EU-GHS introduceert de signaalwoorden ‘danger’ voor de meest gevaarlijke categorie binnen een klasse, en ‘warning’ voor de minder gevaarlijke categorie binnen die klasse.
Bent u al bekend met de nieuwe etiketten?
Hieronder ziet u een overzicht van de nieuwe ontwerpen van de etiketten, zodat u voldoende op de hoogte bent!
- GHS01 Explosie gevaar | Bestel hier
- GHS02 Ontvlambaar | Bestel hier
- GHS03 Brand bevorderend | Bestel hier
- GHS04 Houder onder druk | Bestel hier
- GHS05 Corrosief (bijtend) | Bestel hier
- GHS06 Toxisch (bijtend) | Bestel hier
- GHS07 Schadelijk | Bestel hier
- GHS08 Schadelijk voor de gezondheid op lange termijn | Bestel hier
- GHS09 Milieugevaarlijk | Bestel hier
Dr. Sticker heeft de stickers die u nodig hebt! Verkrijgbaar in verschillende kleuren en afmetingen. Voor meer informatie kunt u kijken op: www.drsticker.nl/shop