Email: [email protected] Vragen? Bel Dr. Sticker: +31 165 534026 nl be de fr uk es

Etikettering chemische producten aangepast

Etikettering chemische producten aangepast

Vanaf 1 juni 2015 is de EU-GHS/CLP wetgeving in gegaan. Het betreft de indeling, etikettering en het verpakken van chemische stoffen en mengsels, hieronder vallen ook druk -printerinkten en diverse andere chemische toevoegingen. De nieuwe EU-GHS-norm zal ertoe bijdragen dat chemische stoffen wereldwijd op dezelfde manier worden geïdentificeerd, geclassificeerd en geëtiketteerd.

Het nieuwe systeem

Dit houdt in dat vanaf 1 juni geleverde stoffen voorzien moeten zijn van de nieuwe pictogrammen en dat de nieuwe Veiligheid Informatie Bladen opgevraagd moeten worden. Het systeem introduceert nieuwe pictogrammen. De oude pictogrammen met de oranje achtergrond worden vervangen door nieuwe pictogrammen in een rode ruit. De pictogrammen met een zwarte ruit zijn niet langer toegestaan. Ook is het niet meer toegestaan om voorgedrukte rode ruiten leeg te laten.
 

Waarschuwingselementen

Toeleveranciers moeten de verpakkingen van gevaarlijke stoffen, voorzien van etiketten met gebruikersvoorschriften en waarschuwingen. De drie belangrijkste waarschuwingselementen zijn de pictogrammen, de gevaaraanduiding en de veiligheidsaanbevelingen. Het pictogram herken je aan de rode rand op een witte ondergrond. Het etiket geeft aan of het gevaarlijk is, of het een waarschuwing is. De gevaaraanduiding geeft aan waar de gebruiker aan bloot wordt gesteld. Dit kunnen zijn: Giftig, zeer giftig of schadelijk. Daarnaast wordt vermeld in welke omstandigheden de gebruiker in gevaar zou kunnen komen. Bijvoorbeeld: Na opname door de mond, contact met de huid of na inademing. De veiligheidsaanbevelingen zijn uiterst belangrijk voor uw gezondheid en het milieu. Ook wordt er vermeld hoe het product het best gebruikt kan worden om de risico’s te beperken.
 

Zelfbescherming

Zelfbescherming is belangrijk. Daarom zijn er een aantal regels voor het geval dat er iets gebeurt. Hier volgen enkele tips die gevolgd kunnen worden:

· Naast het zorgen voor het slachtoffer is het belangrijk om het label van het product bij de hand te houden wanneer er met het alarmnummer gebeld wordt.

· Laat het slachtoffer niet braken.

· In geval van contact met ogen en huid langdurig uitspoelen met water.

· Bij contact met de luchtwegen, verplaats het slachtoffer en geef hem/haar rust.
 

Wijzigingen

De nieuwe wet vereist minimale etiketafmetingen van de pictogrammen ten opzichte van de verpakkingsinhoud. EU-GHS introduceert de signaalwoorden ‘danger’ voor de meest gevaarlijke categorie binnen een klasse, en ‘warning’ voor de minder gevaarlijke categorie binnen die klasse.
 

Bent u al bekend met de nieuwe etiketten?
 

Hieronder ziet u een overzicht van de nieuwe ontwerpen van de etiketten, zodat u voldoende op de hoogte bent!

Etikettering
GHS01 Explosie gevaar | Bestel hier

GHS02_ontvlambaar
GHS02 Ontvlambaar | Bestel hier

GHS03_brandbevorderend
GHS03 Brand bevorderend | Bestel hier

GHS04_houderonderdruk
GHS04 Houder onder druk | Bestel hier

GHS05_corrosiefbijtend
GHS05 Corrosief (bijtend) | Bestel hier

GHS06_toxisch
GHS06 Toxisch (bijtend) | Bestel hier

GHS07_schadelijk
GHS07 Schadelijk | Bestel hier

GHS08_schadelijk voor de gezondheid op lange termijn
GHS08 Schadelijk voor de gezondheid op lange termijn | Bestel hier

GHS09_milieugevaarlijk
GHS09 Milieugevaarlijk | Bestel hier


Dr. Sticker heeft de stickers die u nodig hebt! Verkrijgbaar in verschillende kleuren en afmetingen. Voor meer informatie kunt u kijken op: www.drsticker.nl/shop

Eigen ontwerp of afwijkende afmeting?

Geen probleem, bestel online via de ontwerptool of vraag vrijblijvend een offerte aan:

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »